Lagerspel

Ett radiellt glidlagers lagerspel utgör skillnaden mellan lagrets invändiga diameter och axelns diameter. Vid hydrodynamiska driftsförhållanden är spelet direkt avgörande för bildandet av oljefilm. Det är oljefilmens uppgift att skilja axeln och lagerytan åt, så att metallisk kontakt undviks.

Lagerspel, glidhastighet och lagerbelastning.En annan uppgift vilken lagerspelet har är att ta upp geometriförändringar som kan vara följden av en ökad eller minskad omgivningstemperatur. Det är inte helt ovanligt att axeln växer mer än lagret vid temperaturökning. Detta genererar ett minskat spel.

Generellt gäller att för högbelastade, långsamtgående lager väljer man små spel. För lätt belastade lager vilka rör sig snabbt väljs ett större spel. Av erfarenhet brukar man rekommendera 0,3 – 5 ‰ av axeldiametern. Se nedanstående figur för lagerspelets beroende av glidhastigheten.

Enligt tidigare resonemang är spelet beroende av både lasten och glidhastigheten. Andra parametrar som påverkar spelet är till exempel smörjmedelstypen och drifttemperaturen. Figurerna till höger illustrerar lagerspelets beroende av belastningen. Samtidigt inverkar glidhastigheten.

E-posta oss på

info@debearings.se

Ring oss på

08-447 40 50

Vi är ett kreditvärdigt företag enligt Bisnodes värderingssystem som baserar sig på en mängd olika beslutsregler. Denna uppgift är alltid aktuell, informationen uppdateras dagligen via Bisnodes databas.
world-map5
Moderbolag i Sverige
D&E Bearings AB
Dotterbolag i Finland
D&E Bearings Oy
Återförsäljare i Polen
Lozyska Slizgowe
Wojciech Modzelewski